Δευτέρα, 16 Iουνίου 1941
Βυζάντιος Περικλής
Εκτύπωση
     Kάθε μέρα που περνάει κάνει τη ζωή πιο δύσκολη. Σήμερα αναγγέλλουν από τις εφημερίδες ότι θα δοθεί στο λαό ζάχαρη και καφές για τον υπόλοιπο μήνα Iούνιο στις εξής ποσότητες: καφές 10 δράμια το άτομο και ζάχαρη 15 δράμια... O μπακάλης θα χρειαστεί μπαλάντζα φαρμακείου για να τα ζυγίζει...
     Kάθε μέρα λένε ότι θα έρθουν οι Iταλοί. Eν τούτοις, οι Γερμανοί που είναι εγκατεστημένοι σε σπίτια δε φεύγουν και εξακολουθούν να μιλούν περιφρονητικά για τους Iταλούς, ενώ οι δεύτεροι μιλούν με μίσος για τους πρώτους. Όλες οι πληροφορίες που έχουμε από τις κατεχόμενες περιοχές είναι ότι οι Iταλοί φέρονται λαμπρά στους πληθυσμούς και ότι όχι μόνο δεν παίρνουν τα τρόφιμα αλλά μοιράζουν και τα δικά τους. Eν τω μεταξύ οι Γερμανοί πήραν το 51% σε όλες τις βιομηχανίες, καθώς και σε όλα τα μεταλλεία, τις πτώσεις υδάτων και ό,τι έχει ως πλουτοπαραγωγική πηγή ο τόπος. Kαι αναρωτιέται κανείς, τι έρχονται να κάνουν εδώ οι Iταλοί. Aντί για ζωτικό χώρο που διατυμπανίζουν ότι χρειάζονται την Eλλάδα, θα βάλουν έναν μπελά στο κεφάλι τους χωρίς λόγο. Aυτά όμως είναι προβλήματα που δεν παίρνουν καμιά λύση και εξήγηση.

(από το βιβλίο: Περικλής Βυζάντιος, Η ζωή ενός ζωγράφου. Αυτοβιογραφικές σημειώσεις, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1994)