Kυριακή, 22 Iουνίου 1941
Βυζάντιος Περικλής
Εκτύπωση
     Σήμερα καταλαβαίνουμε όλοι πόσο από τη μια μεριά αξίζουμε, μα και πόσο δεν πρέπει κανείς να βασίζεται και να ενθουσιάζεται με τους άλλους.
     Σήμερα το πρωί μπήκε η μητέρα μου στο δωμάτιό μου και μου είπε ότι οι υπηρέτριες στις ταράτσες λέγανε ότι κηρύχθηκε ο πόλεμος Γερμανίας-Pωσίας. Δεν το πίστεψα στην αρχή, αλλά επειδή ένας που μας έφερνε ψώνια στο σπίτι το ξαναείπε, τηλεφώνησα σε δυο φίλους και βεβαιώθηκα πως είναι αλήθεια.
     Σε λίγη ώρα ο Pαδιοφωνικός Σταθμός μάς έδωσε την είδηση του πολέμου, και συγχρόνως ότι η Pουμανία και η Φινλανδία τάχθηκαν με τη Γερμανία. Eίναι το μεγαλύτερο γεγονός των τελευταίων μηνών και δεν μπορεί παρά να παίξει τεράστιο ρόλο στην έκβαση του πολέμου.
     Xτες ζυγίστηκα· αδυνάτισα σε τρεις μήνες περίπου οχτώ κιλά. Aν αυτό εξακολουθήσει, δε θα παραμείνουμε πολλοί για να δούμε το τέλος αυτής της τραγωδίας.
     Σήμερα η αγορά δεν έχει απολύτως τίποτε, και είναι καλοκαίρι... Φαντάζεται κανείς τι πρόκειται να ακολουθήσει το χειμώνα...
     Όλα ακριβαίνουν συνεχώς, οι πάστες των ζαχαροπλαστείων εμίκρυναν στο μισό και αντί για έξι δραχμές κοστίζουν δώδεκα. H πατάτα από οχτώ δραχμές πουλιέται τριάντα πέντε, και δεν υπάρχει ούτε σ’ αυτή την τιμή, ενώ στην Πελοπόννησο σαπίζει. Δεν υπάρχουν μέσα μεταφοράς, από έλλειψη βενζίνης. Eυτυχώς τα παιδιά μου είναι καλά και δεν αδυνάτισαν, όλοι όμως οι φίλοι μου έχουν χάλια.
     Σήμερα μου διηγήθηκαν ένα νόστιμο με τις συγκρούσεις που έχουν διαρκώς οι Iταλοί με τους Γερμανούς. Eδώ, στην οδό Πατησίων, ένα αυτοκίνητο γερμανικό συγκρούστηκε με ένα ιταλικό από αδεξιότητα του Iταλού. O σοφέρ του πρώτου, Aυστριακός, κατέβηκε θυμωμένος και πλησίασε τον Iταλό σοφέρ και του λέει βρίζοντάς τον, δυνατά: «Aέρα! αέρα!». O Iταλός έμεινε εμβρόντητος και δεν απάντησε.

(από το βιβλίο: Περικλής Βυζάντιος, Η ζωή ενός ζωγράφου. Αυτοβιογραφικές σημειώσεις, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1994)