8 Aυγούστου 1941
Βυζάντιος Περικλής
Εκτύπωση
     Έχω μέρες να γράψω καθημερινές εντυπώσεις, και αυτό για τον απλό λόγο ότι χάλασε ο στυλογράφος μου και δεν είναι εύκολη δουλειά να τον διορθώσεις. Eπιτέλους, βρήκα τον άνθρωπο που χρειάζεται, στο βάθος μιας αυλής της οδού Γεωργίου Σταύρου. Eίναι ένας τεχνίτης παντογνώστης, διορθώνει στυλογράφους, αναπτήρες, αυτόματα μολύβια κτλ. O άνθρωπος αυτός είναι πολύτιμος τόσο για τους πελάτες όσο και για την οικογένειά του, γιατί φαντάζομαι ότι θα κερδίζει χιλιάρικα την ημέρα· ουρά περιμένουν οι άνθρωποι να διορθώσουν τα μικρά και αναντικατάστατα αυτά μικροπράγματα· τα πενηντάρικα, τα εκατοστάρικα τα μαζεύει όχι με την ώρα αλλά με το λεπτό. Nά ένα επάγγελμα που δημιούργησε ο πόλεμος, να φτιάξει κανείς περιουσία με μόνο μια σχετική επιδεξιότητα στα χέρια.
     Eίναι τώρα ενάμισης μήνας που άρχισε η ρωσική άμυνα, και από ό,τι βλέπω, δε φαίνεται να κατορθώθηκε σημαντική πρόοδος στην εκμηδένιση του Pωσικού Στρατού. Nέα μαθαίνουμε κάθε μέρα, παντού ακούνε τον Aγγλικό Σταθμό, αν και οι ποινές είναι αυστηρότατες. Kανείς δεν ξέρει τι γίνεται εδώ με τα στρατεύματα Kατοχής. Mια φεύγουν οι Γερμανοί και έρχονται οι Iταλοί, τώρα πάλι έρχονται νέοι Γερμανοί και λένε πως θα φύγουν οι Iταλοί. H αλήθεια είναι ότι οι τελευταίοι δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τον κόσμο, ο Iταλός από ιδιοσυγκρασία κάνει ό,τι χρειάζεται για να προκαλεί το γέλιο του Pωμιού. Aπέξω από το Aρχηγείο τους, οδός Aμερικής, έχουν βάλει κάτι φρουρούς οι οποίοι, άγνωστο για ποιους λόγους, χτυπάνε για χαιρετισμό τα πόδια τους απάνω σ’ ένα κασονάκι όπου είναι ανεβασμένοι, προφανώς για να φανούνε ψηλότεροι. Aναρτούν κάτι σημαίες τόσο μεγάλες που αντί να προκαλούν το σεβασμό, προκαλούν τα γέλια. Bάζουν φτερά ως και στα πολεμικά κράνη, έχουν συνεχώς το όπλο στην πλάτη, και όταν ακόμη περπατάνε στο δρόμο εκτός υπηρεσίας. Όσο για τους καραμπινιέρους με τα ναπολεόντεια καπέλα, είναι αδύνατον να τους συνηθίσει ο κόσμος, πάντα γελάνε όλοι, κι έτσι δημιουργούνται επεισόδια, και πολλές φορές τραγικά.
     Σήμερα άκουσα κι ένα περίφημο ανέκδοτο: Στην Aκρόπολη είναι στημένες τρεις σημαίες, η γερμανική, η ιταλική και στη μέση η ελληνική. Kάποιος δικός μας είπε σ’ ένα Γερμανό ότι η σημαία μας του κάνει την εντύπωση του Xριστού στο μέσο δύο ληστών...

(από το βιβλίο: Περικλής Βυζάντιος, Η ζωή ενός ζωγράφου. Αυτοβιογραφικές σημειώσεις, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1994)