8 Δεκεμβρίου 1941
Βυζάντιος Περικλής
Εκτύπωση
     Χτες το βράδυ μάθαμε την κήρυξη του πολέμου της Ιαπωνίας κατά της Αμερικής. Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι το περιμέναμε, ύστερα από τις αξιώσεις που πρόβαλε η Αμερική στην Ιαπωνία. Πολλοί όμως είχαν την ιδέα ότι η Ιαπωνία θα υποχωρούσε...
     Μαζί με το τεράστιο γεγονός του πολέμου Ιαπωνίας και Αμερικής, τα γεγονότα του ρωσικού μετώπου και η αποτυχία της επιθέσεως στη Μόσχα είναι επίσης σημαντικά. Οι Γερμανοί, σε επίσημο ανακοινωθέν, λένε πως ο χειμώνας κανονίζει πλέον τις επιχειρήσεις, ενώ ως προχτές μας έλεγαν ότι ο χειμώνας δεν παίζει κανένα ρόλο.
     Εμείς περιμένουμε την απολύτρωση από το μαρτύριό μας από όπου και να μας έρθει. Ο κόσμος με φρίκη αναλογίζεται τους ερχόμενους μήνες, πολύ περισσότερο τα ερχόμενα χρόνια.
     Όταν μιλάει ο Τσώρτσιλ για το 1943, είναι για μας σαν να μιλάει για την Κόλαση ή τον Παράδεισο, γιατί αν εξακολουθήσουμε να είμαστε υπόδουλοι, δεν πρόκειται να επιζήσουμε.
     Τις τρεις τελευταίες ημέρες μάς δόθηκαν ανελλιπώς τα πενήντα δράμια ψωμί, και αυτό το άθλιο και ελάχιστο ψωμί θεωρήθηκε σαν μάννα απίθανο του ουρανού.

(από το βιβλίο: Περικλής Βυζάντιος, Η ζωή ενός ζωγράφου. Αυτοβιογραφικές σημειώσεις, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1994)