|
Λιποταξία Κωστορίζου
| Γκέκας Κώστας |
|
Το βράδυ αυτό ήμουν και σκοπός. Πολύ λίγο κοιμήθηκα. Την καθορισμένη ώρα μας ξύπνησαν· έτοιμος και ο τραχανάς. Θα τρώγαμε και θα φεύγαμε, αλλά καθυστερούσαμε, γιατί βλέπαμε ότι από διάφορες ομάδες έλειπαν άντρες. Ο Άρης εκνευρίστηκε. Να γίνει προσκλητήριο, φώναξε θυμωμένος. Παίρνουμε αναφορά και βλέπουμε να λείπουν 27 αντάρτες, οι περισσότεροι πρώην χωροφύλακες, δύο Ενωμοτάρχες και ο Γκέκας (Νίκος Κωστορίζος-Αεροπόρος). Εκείνη την ώρα ήλθε και το φυλάκιο που ήταν προς τη Φουρνά και είπε ότι πέρασαν από μας και μας είπαν ότι θα πάνε στη Ρεντίνα αποστολή, που τους έστειλε ο αρχηγός. Μετά το προσκλητήριο κατηφορίσαμε για τον Σπερχειό. Περάσαμε τον κάμπο και φτάσαμε στη Φτέρη. Τραγουδώντας μπήκαμε στο χωριό. Πετάχτηκε το χωριό στο πόδι και ήλθαν να μας υποδεχθούν. Λίγο πριν το μεσημέρι μάθαμε ότι δίπλα στη Λευκάδα ήταν ο Ιταλοϋπήκοος Τουρκοχρήστος και μπεκρόπινε σ’ ένα μαγαζί, απειλώντας θεούς και δαίμονες. Στη στιγμή ο Θάνος παίρνει τη φοράδα του Άρη και δυο τρεις άλλους με άλογα και τρέχουν στη Λευκάδα. Μας έφεραν και από τη Μακρακώμη μια κοπέλα, που είχε πάρε δώσε με τους Ιταλούς, αλλά δεν πρόδωσε κανέναν. Την κούρεψαν και την άφησαν. Καλά μου κάνατε, είπε, μου χρειαζόταν. Σε λίγο βούιξε ο κόσμος. Τον φέρνουν, τον φέρνουν. Βλέπουμε στον δρόμο τον Θάνο καβάλα και πίσω, δεμένος με τριχιά, ο Τουρκοχρήστος. Οι Φτεριώτες ήταν έτοιμοι να τον σκίσουν με τα δόντια τους, γιατί τους είχε κάνει τον βίο αβίωτο. Περιττό να σας πω πως ανακρίθηκε και εκτελέσθηκε.
Στους συγκεντρωμένους Φτεριώτες μίλησε ο Άρης πάνω από μία ώρα. Ύστερα από το γεγονός της λιποταξίας δεν πήγαμε στην Υπάτη, αλλά τραβήξαμε για το Γαρδίκι. Παρ’ όλο που φτάσαμε νύχτα, πολύς κόσμος μας περίμενε ξάγρυπνος. Την άλλη μέρα στο Γαρδίκι έγινε πανηγύρι, χαρές και τραγούδια. Το απόγευμα μαζευτήκαμε στην αυλή του σχολείου και κάναμε την πρώτη συνέλευση. Θέματα της συνέλευσης ήταν 1. η λιποταξία, 2. Ανάγκη συνάντησης με τον Ζέρβα, 3. εκλογή 15μελούς προεδρείου για την περίοδο της πορείας για τη συνάντηση με τον Ζέρβα, 4. τρέχοντα ζητήματα και αυτοκριτική. Εισηγητές ήταν ο Άρης και ο Λευτεριάς.
Στο πρώτο θέμα η συνέλευση καταδίκασε ομόφωνα τη λιποταξία και αποφάσισε να επιδιωχθεί η σύλληψη των λιποτακτών.
Στο δεύτερο θέμα συμφώνησε να γίνει πορεία προς τον Ζέρβα να διαμαρτυρηθούμε για τη διαλυτική δουλειά που μας έκανε και ότι είναι απαράδεκτη η συνέχισή της.
Στο τρίτο θέμα, με πρόταση του Άρη, εξέλεξε το δεκαπενταμελές αρχηγείο: Άρης, Λευτεριάς, Περικλής, Μπελής, Θάνος, Πελοπίδας, Νικηφόρος (Δημητρίου), Διαμαντής, Νικηφόρος (Καρκάνης), Βάβος και άλλους που δεν θυμάμαι. Έγινε και η αυτοκριτική και παρατήρηση από τον Άρη να ανασυγκροτηθούν οι ομάδες.
Η συνέλευση τελείωσε με τα αγαπημένα μας τραγούδια.
Τώρα αρχίζει η μεγάλη μας πορεία για την Ήπειρο. Μπήκαμε στη σειρά. Είχαμε γίνει τώρα γύρω στους 400 και ξεκινήσαμε προς Παλιοχώρι και Πουγκάκια. Η ομάδα μου έχει φτάσει στα Πουγκάκια και ετοιμαζόμασταν να ξεκινήσουμε ύστερα από ολιγόωρη στάση. Μας ειδοποιούν όμως ότι θα μείνουμε εκεί το βράδυ. Σε λίγο πληροφορηθήκαμε κάτι που μας στενοχώρησε όλους. Ο Άρης ήταν άρρωστος, έκανε αιμόπτυση. Τον λατρεύαμε αυτόν τον άνθρωπο. Είχε κάτι το ανεξήγητο επάνω του. Όταν τον γνώριζες, δενόσουνα μαζί του. Ο γιατρός είπε να μείνει λίγο στο κρεβάτι να ξεκουραστεί. Την άλλη μέρα ο Άρης αισθάνθηκε καλύτερα. Θα συνεχίσουμε, είπε ο Άρης, σαν να μη συνέβαινε τίποτα. Βραδιάζοντας ξεκινήσαμε την ανηφόρα για τη Γραμμένη Οξιά. Είχε λίγο φεγγάρι και δυνατό αέρα. Σε δυο ώρες καθήσαμε λίγο να ξεκουραστούμε και ανάψαμε φωτιές. Κατόπιν ξεκινήσαμε τον δρόμο για το Κρίκελο. Περάσαμε το διάσελο και σχεδόν μεσάνυχτα φτάσαμε στο Μεγάλο Χωριό. Καθήσαμε λίγο να ξεκουραστούμε και συνεχίσαμε την πορεία μας προς το Μικρό Χωριό. Επιτέλους φτάσαμε κατάκοποι από νυχτερινή πορεία. Κόντευε να ξημερώσει. Ξαπλώσαμε λίγο στο σχολείο και σε λίγο άρχισε η διανομή του συσσιτίου. Είχαμε να φάμε από τα Πουγκάκια. Μπήκαμε στη γραμμή για το φαγητό, πήραν μερικοί, αλλά στη στιγμή ακούμε: «Τα όπλα σας και στη γραμμή, έρχονται Ιταλοί».
|
|
(από το βιβλίο: Κώστας Γκέκας, Ένας ανταρτάκος από το Παλιόκαστρο, Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, Μαρτυρίες VI, Βιβλιόραμα, 2006)
|
|