[Η Δόμνα στον κόσμο]
Σαμίου Δόμνα
Εκτύπωση
Παράλληλα έχω και διάφορες προσκλήσεις στο εξωτερικό. Με καλούν να πάω στη Σουηδία το ’78, γίνεται ένας ελληνικός μήνας και με καλούν να λάβω μέρος εκεί. Με καλούν στη Γερμανία, στη Γαλλία, πηγαίνω στην Ελβετία, με καλούν να δώσω προγράμματα ελληνικής δημοτικής μουσικής και πρέπει να πω ότι οι ξένοι εκτιμούν την ελληνική δημοτική μουσική. Θυμάμαι μια κριτική που είχε γραφτεί για ένα πρόγραμμα που είχα δώσει στην Σουηδία, είχαν γραφτεί πολλές κριτικές, αλλά μία χαρακτηριστικά έλεγε «Ελληνική μουσική δίχως μπουζούκι», διότι οι ξένοι έχουν την εντύπωση ότι ελληνική μουσική ίσον μπουζούκι. Πού να ξέρουν οι άνθρωποι, ποιος τους έδειξε ποτέ ότι έχουμε το κλαρίνο, φλογέρες, λύρες, κανονάκι, ούτι, γκάϊντα, πίπιζα, ζουρνά, δεν τα ’χαν ακούσει αυτά ποτέ. Λοιπόν τους έκανε μεγάλη εντύπωση όταν πήγα εγώ εκεί με το συγκρότημά μου, με όλα αυτά τα όργανα, με φλογέρες, κλαρίνα, βιολιά, λαούτα, τουμπελέκια, ούτι, σαντούρι και τα χάσανε οι άνθρωποι. Και πρέπει να πω ότι κάθε φορά που έχω δώσει συναυλία στο εξωτερικό οι άνθρωποι κάθονται με ευλάβεια και παρακολουθούν το πρόγραμμα.
            Τη δεύτερη φορά που με κάλεσε το σουηδικό κράτος να δώσω παραστάσεις, μου πρότειναν να ηχογραφήσω υλικό για να μου βγάλουν ένα δίσκο και πραγματικά κυκλοφόρησε αυτός ο δίσκος, που λέγεται Ξενιτεμένο μου πουλί, μ’ ένα πάρα πολύ ωραίο ένθετο εικοσιτετρασέλιδο. Άλλος δίσκος που έχω βγάλει στο εξωτερικό είναι με μια εταιρεία «Le Chant du monde» στη σειρά Ethnologie Vivante. Στη Γαλλία επίσης ο ραδιοφωνικός σταθμός του Παρισιού έβγαλε ένα δίσκο με τραγούδια Ακριτικά, δηλαδή πάρα πολύ παλιά τραγούδια. Επίσης ο δίσκος με ηπειρώτικα Πολυφωνικά τραγούδια βγήκε πάλι από το ραδιοφωνικό σταθμό του Παρισιού.
            Το ’83 στην Αμερική και στον Καναδά και το ’84 πήγα στη Αυστραλία, νομίζω πια πως πιο μακριά δεν μπορώ να πάω. Εκεί, στην Αυστραλία με κάλεσε ο Σύλλογος των Ελλήνων, όπου κάνουν ένα φεστιβάλ κάθε χρόνο και με τη βοήθεια του Υπουργείου Πολιτισμού που μας πλήρωσε τα εισιτήρια και την αμοιβή, πήγαμε και δώσαμε συναυλίες σε τρεις πόλεις, Μελβούρνη, Αδελαΐδα και Σίδνεϋ.
            Επίσης εδώ στην Ελλάδα έχω δώσει πάρα πολλές συναυλίες με το συγκρότημα μου, με καλούν διάφοροι δήμοι, κοινότητες, σύλλογοι τοπικοί και τους λέμε τραγούδια από διάφορες περιοχές.
            Οι άλλοι δίσκοι μου είναι εδώ στην Ελλάδα, τους έχω βγάλει με την Columbia και με τη Lyra. Τελευταίος μου δίσκος είναι τα Μικρασιάτικα, αλλά αυτόν τον δίσκο δεν τον έβγαλα με καμιά εταιρεία, τον έβγαλε ο Σύλλογός μου. Εδώ και τέσσερα χρόνια δημιούργησα έναν Σύλλογο που σκοπό έχει να προωθήσει το δημοτικό τραγούδι. Ζήτησα από το Υπουργείο Πολιτισμού επιχορήγηση για να τον κυκλοφορήσω, μου έδωσαν ένα μικρό ποσό αλλά ο δίσκος κόστισε πολύ περισσότερα, τα άλλα τα έβαλε ο Σύλλογός μου. Αυτός λοιπόν είναι ο πρώτος δίσκος που βγάζει και θα ακολουθήσουν και άλλοι.
 


(από τον διαδικτυακό τόπο: www.domnasamiou.gr)