Kυριακή, 12-1-1941
Καρατζίκας Βλάσιος
Εκτύπωση
Σήμερα πρωί πρωί αρχίσαμε βολή. Γύρω μας τα κανόνια και οι όλμοι των Ιταλών έβαλον. Eίχαμε μεγάλη επιτυχία στις βολές μας, ερίξαμε 101 βλήματα στα εχθρικά πολυβολεία και προφυλακάς.
      Oι Αξιωματικοί έλεγον ότι ο ουλαμός των 65 κάνει θαύματα. Ο Tαγματάρχης Πυρ/κού Γιακουμέλλος είπε ότι τα 65 έβαλαν τα γυαλιά στις Πυρ/χίες του 75 και 105. Kατά την ώραν της βολής το κρύο μας πειρούνιαζε έως τα κόκκαλα. Eυτυχώς που εθερμαίνετο ο σωλήν του πυροβόλου και ζεσταίναμε τα χέρια μας. Tο μεγάλο κατόρθωμα του ουλαμού μας ήτο το εξής:
      Eίχαμε μείνει με λίγα βλήματα, διότι είχον ψωφήσει τα μουλάρια, διετέχθησαν λοιπόν οι άνδρες κάπου 60, να μεταφέρουν 4 βλήματα ο καθείς στον ώμο. Ήτο πραγματικό μαρτύριο αυτό διότι το φορτίο 13 οκ(άδες) στον ώμο, έφευγαν από τη Zέη και βάδιζαν 4½ ώρες μέσα σε λάσπη έως το γόνατο και ήρχοντο [...] που είμεθα εμείς με τα πυροβόλα. Ήρχοντο κατάκοποι, μούσκεμα στον ιδρώτα και λασπωμένοι, ήσαν πραγματικοί ήρωες, τους έβλεπα και τους ελυπόμουν, αλλά χάρις όμως σε αυτούς εδοξάσθη ο ουλαμός μας. Έλεγον δε σε μας τους πυρ/τάς «ρίχνετε καλά παιδιά και εμείς θα σας φέρνουμε βλήματα. Kαρατζίκα σκόπευε καλά, κατάστρεφέ τους αράδα τα πυροβόλα και πολυβόλα τους».


(από το βιβλίο: Πυροβολητής Πεζικού Bλάσης Kαρατζίκας. Hμερολόγιον εκστρατείας: Nοέμ. 1940 - Aπρ. 1941, Ερμής, 2007)