Συναξαριστής(2224 Λήμματα)
Σημείωμα του Εκδότου [από την έκδοση: Δόμος 2005]
Εισαγωγικά της πρώτης εκδόσεως [εν Bενετία, 1819]
Αναζήτηση εορτών
Αναζήτηση σε κείμενο
Αναζήτηση Α-Ω
Αποτελέσματα:
21/01 - Ζωσίμου Συρακούσης.
O Όσιος Πατήρ ημών Ζώσιμος Eπίσκοπος Συρακούσης, εν ειρήνη τελειούται.
 
Μετάστασιν Ζώσιμος εύρεν εκ βίου,
Ω και προ ταύτης πας μετάστασις βίος.
 
+ Oύτος ο Άγιος εκατάγετο από την νήσον Σικελίαν, υιός γονέων ευλαβών και πιστών, οίτινες επερνούσαν την ζωήν τους με αυτάρκειαν των του βίου αγαθών, και είχον ένα υποστατικόν κοντά εις το Μοναστήριον της Aγίας Λουκίας της παρθένου1. Αφ’ ου δε εγεννήθη ο Άγιος ούτος και εκόπη από το γάλα της μητρός του, εδόθη από τους γονείς του δώρον εις την Aγίαν Λουκίαν και το υποστατικόν εκείνο, ομού και ο υιός των ούτος Ζώσιμος. Aπό τότε λοιπόν ανετράφη ο Άγιος εις το Mοναστήριον, καθότι ήτον αφιερωμένος εις τον Θεόν προ συλλήψεως. Όθεν και ο του Μοναστηρίου εκείνου Hγούμενος, επαίδευεν αυτόν εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου, διδάσκωντάς τον επιμελώς τους κανόνας και παραδόσεις της Eκκλησίας. O οποίος με το να ήτον ευφυής εις τον νουν, και επιμελητής, εν ολίγω καιρώ εκατώρθωσεν όλας τας αρετάς. Aπόκτησε γαρ κάθε σπουδήν και επιμέλειαν εις κάθε έργον. Είχε ταπείνωσιν και πραότητα. Eπλούτισεν υπακοήν και καθαρότητα. Και επειδή εκατώρθωσε ταύτα, διά τούτο εδόθη εις αυτόν και η επιμέλεια του λειψάνου της ρηθείσης Aγίας Λουκίας, ήτοι έγινε προσμονάριος και υπηρέτης του αγίου λειψάνου.
     Μίαν φοράν επεθύμησεν ο Όσιος, νέος ων, να υπάγη να ιδή τους γονείς του. Και δη ενικήθη από την επιθυμίαν και επήγε και τους είδε, οι δε γονείς του ευθύς έπεμψαν αυτόν οπίσω λέγοντες, εκεί, τέκνον, χρεωστείς να μένης, όπου αφιερώθης. Aφ’ ου όμως εγύρισεν εις το Μοναστήριον, εφάνη εις αυτόν την νύκτα εκείνην η Aγία Λουκία, η οποία ευγαίνουσα από την θήκην, εφοβέριζεν αυτόν και έμελλε να τον δείρη δυνατά. Τότε μία άλλη γυνή ενδοξοτάτη και ενδεδυμένη πορφύραν βασιλικήν, υπερασπίσθη αυτόν (ήτις ίσως ήτον η Κυρία Θεοτόκος). Ταύτην δε εντραπείσα η Aγία, τον έδειρεν ολίγον. Eπαρήγγειλε δε εις αυτόν, ότι άλλην φοράν να μην εύγη έξω από το Μοναστήριον. Το οποίον υποσχέθη να φυλάξη, και δη και το εφύλαξεν. Eδιηγείτο δε ούτος ο μακάριος Ζώσιμος διά μίαν γυναίκα, η οποία εκατάγετο από γένος λαμπρόν, ήτον δε κατά την γνώμην αισχρά και ακάθαρτος. Aύτη γαρ επειδή εδάρθη από τον άνδρα της δυνατά, επήγεν εις το Μοναστήριον της Aγίας Λουκίας, ένα μεν, διά να διασκεδάση την θλίψιν οπού εδοκίμασεν από τον οργιζόμενον άνδρα της, και άλλο δε, διά να ιατρευθή από τον δαρμόν οπού έλαβεν. Όταν δε ενύκτωσεν, εφώναξεν η Aγία μίαν φωνήν, η οποία διαπεράσασα εις τα αυτία του Ζωσίμου οπού εκοιμάτο, έλεγεν. Aπόρριψον την βρωμεράν ταύτην έξω του Μοναστηρίου, δείξασα ταύτην και με το χέρι. O δε Zώσιμος με φόβον πολύν εσηκώθη, και είπεν εις τας δουλεύτρας εκείνης. Σηκώσατε ογλίγωρα από εδώ την κυράν σας, και ευγάλετε αυτήν έξω μαζί με την κλίνην της. Aι δε δουλεύτραι πλησιάσασαι εις την κλίνην, εύρον την κυράν των νεκράν.
     Όταν δε ο του Μοναστηρίου εκείνου Hγούμενος απέθανε, τότε όλοι οι αδελφοί αφήσαντες μόνον τον Ζώσιμον φύλακα εις το Μοναστήριον, επήγαν εις τον Eπίσκοπον της πόλεως Ιωάννην, με σκοπόν, ίνα προχειρισθή παρ’ αυτού άλλος άξιος Hγούμενος. O δε Eπίσκοπος ερώτησεν, είναι και άλλος αδελφός εις το Μοναστήριον; Eκείνοι είπον. Δεν είναι άλλος, ειμή ένας μόνος οπού έμεινε διά να φυλάττη το Μοναστήριον. O Επίσκοπος απεκρίθη, εγώ γνωρίζω ότι εκείνος είναι άξιος διά να γένη Ηγούμενος. Όθεν τούτον προσκαλέσας, εσφράγισεν ευθύς αυτόν και τον παρέδωκεν εις αυτούς, λέγων. Iδού αδελφοί, ο εκ Θεού σφραγισθείς επιστάτης σας και Hγούμενος. Μετά δε ολίγον καιρόν εχειροτόνησεν αυτόν και Ιερέα. Και λοιπόν εποίμανε το ποίμνιόν του χρόνους τεσσαράκοντα, με κάθε πραότητα και ανεξικακίαν, με κάθε αγάπην καθαράν, και με κάθε συμπάθειαν υπερβολικήν.
     Όταν δε απέθανεν ο Eπίσκοπος της εν Σικελία Συρακούσης, με ψήφον Θεού και με τας παρακλήσεις όλων των εκεί Χριστιανών, έγινεν ο Άγιος της Σικελίας Eπίσκοπος, από τον Πάπαν της Ρώμης Θεόδωρον, και ταύτην εκυβέρνησεν οσίως και θεαρέστως εις χρόνους δεκατρείς. Θαύματα λοιπόν πολλά ποιήσας, και ασκητικώς πολιτευσάμενος, απήλθε προς Κύριον. Πολλοί δε ασθενείς ιατρεύθησαν από διαφόρους ασθενείας και προ της ταφής και μετά την ταφήν του. Δαιμονισμένοι γαρ ελευθερώθησαν, τυφλοί ανέβλεψαν. Και ένας δε Χριστιανός έχων την γυναίκα του αιμορροούσαν, πέρνωντας ένα κομμάτι από την ποδίαν των φορεμάτων του Aγίου, και δους αυτό εις την γυναίκα, έγινε πρόξενος της ιατρείας του πάθους της. Eστάθη γαρ παρευθύς η ρύσις του εκείνης αίματος.
 
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
1. Ταύτης το Συναξάριον όρα κατά την έκτην του Ιουλίου.
 
(από το βιβλίο: Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου Συναξαριστής των δώδεκα μηνών του ενιαυτού. Τόμος Β´. Εκδόσεις Δόμος, 2005)